Veeg- en watermonsters

Veegmonster
Met gebruik van contactvelletjes kunt u door middel van een PCR-toets laten controleren of de harde oppervlaktes van bijvoorbeeld uw spoellijn of kuubkist, effectief zijn gedesinfecteerd en vrij zijn van PlAMV en/of TVX. U veegt met een contactvelletje over de te toetsen oppervlaktes. De contactvelletjes kunt u ook dompelen in spoelwater, kook- of ontsmettingsbad.
Het is belangrijk om bij elk velletje een nieuwe latex handschoen te gebruiken. Kruisbesmetting tussen de velletjes wordt namelijk door de PCR-toets gedetecteerd.

Watermonster
Door middel van een PCR-toets wordt het watermonster op aanwezigheid van PlAMV en/of TVX gecontroleerd. Inzending van een flesje met 100 ml vloeistof is voldoende.

Resultaten
De resultaten per contactvelletje of watermonster worden weergegeven met een Cq-waarde. Een hoge waarde, betekent een laag aantal virusdeeltjes (of geen bij een Cq-waarde van 40) in het monster en visa versa. Een Cq-waarde van <40 zegt niets over de virusdruk op de bemonsterde locatie. Een Cq-waarde van 40 (geen virus aangetoond) geeft wel een goede indicatie dat de bemonsterde locatie vrij van virus is.

Deze monsters worden tweemaal per week getoetst. Als de monsters op maandag voor 11.00 uur zijn, komt de uitslag woensdag aan het eind van de dag. Van een monster dat woensdag voor 11 uur binnenkomt, is de uitslag op vrijdagmiddag bekend.

Ook voor deze toetsen geldt dat een negatieve uitslag geen garantie is voor de afwezigheid van virus.