Actueel

"Het is echt spitsuur in het laboratorium"

Het laboratorium draait op volle toeren. De collega's zijn volop bezig met het toetsen van ingestuurde monsters. Lelies, zantedeschia's en tulpen: eind september begin oktober is de periode waarin alle gewassen samenkomen.

Terwijl het hoogseizoen voor de verwerking van lelieblad langszaam afloopt, stromen de eerste PCR-monsters van de nieuwe oogst alweer binnen. Kortom het lelieseizoen bij BQ Support is in volle gang en gaat de hele winter door. Ondertussen worden ook de zantedeschia's getoetst en gaat er uiteraard veel tijd en aandacht naar de tulpen. "Het is spitsuur nu", beaamt Dion van der Sterren.

Dat is deels ook te wijten aan de beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt. "Het laboratorium kan nog niet op haar maximale capaciteit draaien. Het is dus een beetje behelpen. Af en toe halen we de doorlooptijd niet. Daar balen wij ontzettend van, maar het laboratorium kan helaas niet meer mensen inzetten op dit moment. Continuïteit op de lange termijn is het belangrijkste, dus we blijven zorgvuldig met de inzet van medewerkers."

Ondertussen neemt de vraag naar toetsing toe, merkt Van der Sterren. Er is over het algemeen meer focus op de virussituatie. "Een zeer positieve ontwikkeling voor de sector. Klanten kijken serieus naar hun kraam, willen weten hoe de vlag erbij hangt en bewuste keuzes maken over het plantschema. Als teler wil je bijvoorbeeld niet een viruspartij midden tussen twee gezonde partijen hebben staan. Door in een vroeg stadium te toetsen, zorg je voor een stuk risicobeheersing." Een aantal klanten deed dit al uitvoerig, maar Van der Sterren ziet dit aantal duidelijk toenemen.

BQ Support begeleidt ook een aatal bedrijven bij de selectie. Die resultaten zien er volgens Van der Sterren positief uit. "De uitslagen van de toetsingen zijn lager dan afgelopen voorjaar. Een mooi resultaat van het vele werk dat tijdens de selectie door de bedrijven is verzet."