Actueel

Aandacht voor bedrijfshygiëne en perceelkeuze

Bedrijfshygiëne is komende periode weer 'hot topic' in de leliesector. De aanstaande oogst en verwerking zorgen voor een toenemende vraag naar veeg- en watermonsters. Daarnaast is het raadzaam om in het kader van perceelkeuze een vanggewas te toetsen op TVX en PlAMV.

"Om virusverspreiding te voorkomen wil je als lelieteler tijdens het seizoen weten of je machines en water schoon zijn", vertelt Paul van Leeuwen, specialist diagnostiek bij BQ Support. "Het nemen van veegmonsters helpt om inzicht te krijgen waar virussen als TVX en PlAMV zich eventueel huisvesten. Hetzelfde geldt voor watermonsters. Dit zijn nuttige zaken om in het kader van bedrijfshygiëne tijdens het lelieseizoen op te pakken."

Tegelijkertijd speelt perceelkeuze een rol. Niet alleen voor lelies maar ook voor tulpen. Waar wil je komend jaar je partijen zetten en hoe staat dat perceel ervoor? "Je kunt er op het bedrijf alles aan doen om virusoverdracht te voorkomen", vertelt Van Leeuwen, "maar als je vervolgens een schone partij op een besmet perceel plant, kan dat alle inspanningen teniet doen." Het is volgens hem ook zinvol om alvast de eventueel aanwezige groenbemester op het perceel te toetsen.  "Vaak gaat het om Japanse haver (Avena strigosa). Daarin hebben we inmiddels gezien dat TVX en PlAMV goed aan te tonen zijn als het gezaaid is op een besmet perceel, zowel in jongere planten als in een volgroeid gewas. Ook het toetsen van onkruid behoort tot de mogelijkheden. Stuur dan wat verschillende onkruidplanten, met wortels, in."