Actueel

Direct na rooien toetsen op TBV

Nu het rooiseizoen in volle gang is, neemt ook de behoefte aan een snelle toetsuitslag toe. Met de nieuwe PCR-toets op TBV vervalt de wachttijd na het rooien. Daarmee heb je als teler binnen enkele dagen inzicht in de kwaliteit van een partij.

Het is een van de positieve ontwikkelingen op het gebied van virustoetsingen. "Voorheen moest een teler na het rooien minimaal tien dagen wachten voordat de ELISA-toets kon worden uitgevoerd", vertelt Dion van der Sterren, directeur van BQ Support.  Met de nieuwe PCR-toets vervalt die wachttijd en heeft de klant binnen vijf werkdagen de uitslag van TBV-status binnen. Uiteraard kan de toets gecombineerd worden met een toetsing op TVX."

Virusvrij telen
Als het gaat om tulpen toetsen, signaleert BQ Support een duidelijke toename in toepassing daarvan voor het opzetten van een gezonde partij. Afgelopen voorjaar zijn er veel nummertoetsen als voorselectie met ELISA op blad gedaan. "Met deze voorselectie wordt het inzetten van de PCR-toets voor het uitslecteren van de 'laatste' zieke bollen een stuk efficiënter", legt Van der Sterren uit.

Ook het toetsen op percentage neemt volgens hem behoorlijk toe. "Bedrijven willen de juiste keuze maken in welk plantgoed te bewaren en welke niet. BQ Support kan toetsen op acht verschillende virussen in tulp. De uitslag biedt tevens de kans om je te onderscheiden op de markt met een goede onderbouwing van de kwaliteit van een partij."

Toetsingen Chili
Tot slot meldt Van der Sterren verheugd dat na Frankrijk en Nieuw-Zeeland, nu ook Chili toetsingen van BQ Support gebruikt voor de uitvoering van hun keuringen. "Geaccrediteerde toetsingen zijn hiervoor een belangrijk onderdeel. Daarmee wordt de kwaliteit van de toetsingen op onafhankelijke wijze geborgd. Na een implementatietraject heeft Chili dit seizoen de eerste partijen gecertificeerd op basis van hun nieuwe werkwijze."