Actueel

Primeur: eerste schubbollen LelieGarant op de markt

De eerste partijen schubbollen onder het protocol LelieGarant zijn inmiddels door de deelnemers van het eerste uur op de markt gebracht, een derde bedrijf is in verregaand overleg over deelname en ook andere bedrijven hebben belangstelling getoond voor deelname. "Een goed signaal over het initiatief dat we in maart dit jaar introduceerden", stelt Dion van der Sterren.

Het protocol LelieGarant gaat uit van de individuele bedrijfsvoering gecombineerd met een toetsstrategie waarbij in elke fase het materiaal wordt getoetst op 9 virussen. Van start bij de weefselkweek tot en met de fase schubbol. Dit is ontwikkeld in samenspraak met Gebr. Vletter & Den Haan BV en Kwekerij A. Bakker & Zn. BV. Zij hebben de eerste partijen schubbollen onder LelieGarant op de markt gebracht.

Door de virusproblematiek van de laatste jaren is de behoefte aan schone schubbollen toegenomen. Daarnaast stellen afnemers meer eisen terwijl beschermende middelen worden beperkt. Wageningen University & Research ontwikkelde de statistische onderbouwing van het protocol. "Met die zekerheid en de individuele, bedrijfsspecifieke benadering heeft de leliesector een unieke tool ter beschikking", weet Van der Sterren.