Actueel

Sneltoets Dickeya bij hyacint tegen agressief snot

"Nu is het de tijd om de agressieve versie van snot bij hyacinten vast te stellen met de Dickeya-toets, die BQ Support in huis heeft. Vroegtijdig vaststellen en elimineren voorkomt veel ellende, zeker bij een partij werkbollen", weet Paul van Leeuwen van de diagnostiek service, een van de kerntaken van BQ Support.

Snot is een bekende bacteriële aantasting in hyacinten en de oorspronkelijke variant ervan kan acceptabel zijn. De eind vorige eeuw opgedoken agressieve versie kan evenwel desastreuze gevolgen hebben. "Bollen lopen volledig leeg en als dat bijvoorbeeld in de exportfase gebeurt, worden ook andere onderdelen van partijen sterk beschadigd", weet specialist Paul van Leeuwen van BQ Support.
"Naast de normale maatregelen tijdens de verwerking van hyacintenbollen, is ons advies om bij het geringste spoor van twijfel een sneltoets uit te voeren. Het resultaat van de Dickeya-toets is binnen 1 werkdag bekend en wordt toegestuurd in een rapport met foto. Voorkomen is essentieel, want genezen bestaat niet bij agressief snot."