Actueel

Twee praktische tips voor effectieve bolbemonstering tulp

Vermeld de rooidatum bij het monster en stuur bij voorkeur 240 bollen per monster in. Dat zijn twee praktische tips van BQ Support voor bolbemonstering voor virustoetsing bij tulpen.

"Pas twee weken na het rooien is TBV voldoende ontwikkeld om het via ELISA goed aan te kunnen tonen, terwijl TVX direct aantoonbaar is", licht directeur Dion van der Sterren van BQ Support toe. "Daarom geven we ook als tip mee om voor alle zekerheid de rooidatum op het monsterformulier bij het monster te vermelden. Als de rooidatum voor ons onbekend is, hanteren we hiervoor de datum van ontvangst."
De geadviseerde grootte van de steekproef van een monster is 240 bollen, hoewel ook kleinere aantallen worden ingestuurd. "Voor een statistisch verantwoorde betrouwbaarheid is het aantal van 240 bollen (verspreid over de partij) vastgesteld", aldus Van der Sterren. Daarbij past de nuancering dat een betrouwbare steekproef een goed beeld geeft van de kwaliteit van de partij maar helaas geen 100% zekerheid geeft vanwege het werken met een steekproef.

De meeste monsters worden op TBV en/of TVX getoetst. Het is uiteraard ook nog mogelijk om op meerdere virussen te toetsen. Meer informatie hierover staat vermeld op onze website.