Actueel

Nieuwe stappen onderzoek en nieuwe toets SLRSV bij lelies

Binnenkort start BQ Support met de eerste fase van het onderzoek naar SLRSV (strawberry latent ringspot virus ofwel latent aardbeikringvlekkenvirus); de opplant en beoordeling van geïnfecteerde leliebollen. Tijdens deze eerste fase wordt een verkenning gedaan naar de lokalisatie van SLRSV bij lelies. In 2020 volgt dan een verdiepingsslag. Daarnaast werkt BQ Support hard aan de ombouw van de conceptstatus van de PCR-toets. "Daarmee is deze in het najaar voor lelietelers beschikbaar", verwacht directeur Dion van der Sterren.

Onderzoek naar lokalisatie
Met name voor de bollenexport naar China kan SLRSV problemen veroorzaken. Voor het bollenvak is het belangrijk om meer te weten over dit virus, dat veel waardplanten kent. Het wordt overgedragen via aaltjes, het is in leliestuifmeel aangetoond en het wordt overgedragen via zaad. "Om gerichter te kunnen toetsen, moeten we meer weten over de lokalisatie van SLRSV in de plant", licht Van der Sterren toe.
Uit praktische overwegingen is ervoor gekozen om het onderzoek dit jaar te starten en volgend jaar te verdiepen.

Ontwikkeling PCR-toets
Een andere stap is het beschikbaar krijgen van een PCR-toets voor SLRSV. "We bieden de ELISA-methode aan voor schubben, maar met een PCR-toets kunnen we aantastingen nog beter vaststellen. Er wordt hard gewerkt om de PCR-toets, die de meeste isolaten van SLRSV detecteert, vanaf november beschikbaar te hebben", licht Van der Sterren deze versterking van de diensten van BQ Support toe.