Actueel

Voorbereiding lelieseizoen serieuzer dan ooit

"Met de keuzes in plantgoed en percelen begint de belangrijke voorbereiding op het nieuwe seizoen die door lelietelers zeer serieus wordt gedaan. Weloverwogen keuzes kunnen zich lonen, missers kunnen telers zich niet permiteren", stelt Van der Sterren.

Teeltplan
"Houd partijen plantgoed van vergelijkbare samenstelling qua gezondheid bij elkaar. Dat voorkomt verdere verspreiding van ziektes naar andere partijen waardoor de schade wordt beperkt. Wees qua gezondheid ook duidelijk naar leveranciers van plantgoed. En inzicht in de PlAMV situatie voor het planten is van toegevoegde waarde voor de verkoop", alsdus Van der Sterren.

Perceelkeuze
Met de samenstelling van het teeltplan is de perceelkeuze net zo belangrijk en mede daarom is het aan te bevelen om grondmonsters ook op trichodoride aaltjes te laten onderzoeken. Deze aaltjes verspreiden TRV (tabaksratelvirus). En leliepartijen met dit virus hebben minder marktwaarde. BQ Support adviseert bemonstering van de grond over te laten aan gespecialiseerde bedrijven. Hier krijgt u meer informatie over toetsmogelijkheden van lelies bij BQ Support.