Actueel

Tulpendiagnostiek BQ Support signaleert meer Augustaziek

"In tulpenmonsters die vanuit het buitenland naar BQ Support worden gestuurd voor onderzoek, komt dit seizoen meer Augustaziek voor. Dit hebben we ook gesignaleerd in onze vorig jaar geintroduceerde, nieuwe virusscreening VSD+ dienst", stelt specialist diagnostiek Paul van Leeuwen van BQ Support vast. Hij tipt bollentelers en -broeiers ook alert te zijn op het TVX-virus, dat vooral wordt verspreid door de tulpengalmijt.

Tabaksnecrosevirus
"Vorig jaar namen we al meer symptomen van Augustaziek, het tabaksnecrosevirus, waar. Mogelijk hebben Nederlandse broeiers dit ook herkend en daarom besloten, aangetaste partijen niet naar BQ Support voor onderzoek te sturen. Voor buitenlandse broeiers is dat kennelijk anders, zo blijkt uit de monsters die wij krijgen om te onderzoeken."
De aantasting door Augustaziek varieert per jaar behoorlijk en blijft een aandachtspunt. De eerste symptomen van een aantasting kenmerken zich door bruine necrotische strepen op het blad en in een vervolgstadium zijn gekrulde bladeren met bruine necrotische strepen en bruine vlekjes op de bollen te zien. Vruchtwisseling moet mede daarom worden toegepast.

Zorg om TVX-virus
Van Leeuwen herkent de toenemende zorg om het TVX-virus, dat vooral door de tulpengalmijt wordt verspreid. "Materiaal dat na de broei terugkomt in de teelt kan een belangrijke bron zijn. Bij enig vermoeden van dit virus is bemonstering en toetsing de beste tip om de juiste keuzes te maken en verdere schade te voorkomen", vult directeur Dion van der Sterren aan.