Actueel

Vreemde bollen bij ingangskeuring

In deze tijd van het jaar vinden veel ingangskeuringen plaats bij het ontvangen van partijen bloembollen en vaste planten.

Een afwijking die de laatste jaren bij lelies steeds vaker wordt gezien is een gele of geelbruine bolbodem die soms opstraalt naar de schubben. Op basis van diagnostiekmonsters hebben we vastgesteld dat het niet met waterschade te maken heeft, ook al hebben deze bollen soms glazige schubben. Ook zijn er uit dergelijke bollen tot nu toe geen schimmels geïsoleerd. Er zijn wel bacteriën uit dergelijke bollen gehaald maar dit zijn steeds verschillende bacteriën en uit een infectieproef (uitgevoerd door WUR) blijkt dat deze bacteriën niet de oorzaak zijn van de afwijking. De oorzaak van de afwijkende gele bolbodems is daarom nog niet helder. Mogelijk heeft het gebruik van middelen tijdens de teelt er mee te maken.

Bij twijfel over de waargenomen afwijkingen is het altijd mogelijk om een monster op te sturen naar onze diagnostiekservice. Hier vindt u meer informatie over deze service.