Actueel

Wat is de actuele virusstatus van uw tulpen?

De koppen zijn eraf en het gewas is nog groen: hét moment om het blad van uw tulpen te laten toetsen. Met name de virussen TVX en TBV zijn essentieel om goed in kaart te hebben, zodat u de juiste keuzes kunt maken. Dat geldt ook voor partijen afbroei die opnieuw de grond in gaan.

Sinds de tweede week mei komen er volop tulpen binnen bij BQ Support voor het uitvoeren van bladtoetsen. "De bloeiperiode is achter de rug en het gewas is nog groen. Dit is het uitgelezen moment voor de bladtoetsing", vertelt praktijkadviseur Erwin Buschgens. Het meest gangbaar voor het uitvoeren van bladtoetsen is de ELISA-methode. "Steeds meer telers maken hier gebruik van. De behoefte om te weten hoe hun partijen tulpen ervoor staan groeit."

Een positieve ontwikkeling, stelt Buschgens. "Het is belangrijk om altijd actuele informatie te hebben over je partij tulpen. Op basis daarvan kun je als teler belangrijke beslissingen nemen. Zo kan de uitslag van bladtoetsen helpen om de volgorde van rooien, verwerken en hygiënemaatregelen te bepalen. Met name een contactvirus als TVX is erg gevoelig voor versmering. Ook kan een toetsuitslag aanleiding zijn om de kraam te wijzigen."

Hetzelfde geldt voor afgebroeide bollen die opnieuw gebruikt worden. Dit gebeurt onder meer met cultivars die relatief weinig plantgoed maken. "Daar kleven echter wel risico's aan", benadrukt Buschgens. "Ook hier is het belangrijk om goed zicht te hebben op de virusstatus van een partij. Nu het broeiseizoen is afgelopen, kunnen de bollen getoetst worden. Welke partijen wil je als teler potentieel bewaren? En wat is de status van deze partijen?"

Voorkom onverwachte resultaten en laat uw tulpen toetsen. De uitslag is binnen vijf werkdagen bekend.