Actueel

Toetsen helpt juiste plantkeuzes te maken

Het voorjaar is aangebroken, het moment waarop de lelies de grond in gaan. Om de juiste plantkeuzes te kunnen maken, is het essentieel om de virusstatus van partijen goed in beeld te hebben.

Volgens Erwin Buschgens, praktijkadviseur bij BQ Support, zijn klanten momenteel volop bezig om hun plantgoed te toetsen. "Onder meer om de plantvolgorde te kunnen bepalen. Als er virus in een partij zit, dan is het zaak deze zo laat mogelijk te planten om versmering te voorkomen."

Ook voor de indeling van percelen is het van belang om inzicht te hebben in de virusstatus van partijen. "Wij hebben niet alleen te maken met contactvirussen, maar ook met virussen die worden overgedragen door luizen. Als deze virussen in een partij zitten, dan wil je die partij niet naast een gezonde partij zetten."

Buschgens benadrukt dat de uitslag van een bladtoets hulpzaam is maar voor een virusarme of virusvrije kraam niet voldoende is om de juiste plantkeuzes te kunnen maken. "Bladtoetsen zijn in de zomer genomen en zeggen iets over de virussituatie in seizoen 2020-2021. Afgelopen najaar zijn de bollen gerooid, gespoeld en verwerkt. Dat brengt nieuwe risico's op versmering met zich mee. Het advies is daarom om plantgoed te laten toetsen, zodat je als teler de actuele virusstatus kent en de juiste keuzes maakt."