Actueel

Continu bezig met doorontwikkelen van toetsen

De toetsen die BQ Support en BKD gebruiken zijn uniek. Ze worden continu gemonitord en doorontwikkeld. "Zo weten we zeker dat we virussen altijd goed blijven detecteren", vertelt Iris Stulemeijer, teamleider R&D van het BKD laboratorium.

Onder meer de PCR-toetsen, waarmee BQ Support eventuele virussen in een partij bloembollen kan aantonen, worden continu onder de loep genomen. "Zoals de hele wereld inmiddels weet veranderen virussen constant. Dat geldt voor het coronavirus, maar dat is in bloembollen niet anders. Om ervoor te zorgen dat eventuele nieuwe varianten van het virus ook goed gedetecteerd worden, moet je je blijven doorontwikkelen", legt Stulemeijer uit.

Het team R&D is daarom continu bezig met monitoring. Dat geldt voor zowel de PCR-toetsen als de ELISA-toetsen. Twee verschillende technieken met hetzelfde doel: virus aantonen. "Als we toetsen op een specifiek virus, dan willen we ook dat precies dit virus wordt aangetoond en geen andere virussen. Een positieve testuitslag moet immers wel gaan over hetgeen waarop getoetst is. Betrouwbaarheid is het uitgangspunt."

Om die betrouwbaarheid te kunnen waarborgen, blijven Stulemeijer en haar team de toetsen continu monitoren. "We zijn altijd alert op eventuele afwijkingen en onderzoeken regelmatig of er verschillen in virus(detectie) te vinden zijn. Daarmee kunnen we garanderen dat we de kwaliteit hoog houden.